Co jedzą buldogi francuskie i czym je karmić?
Buldog francuski to jedna z mniejszych ras psów. Osiąga wagę 8 – 14 kg. Jest psem typowo domowym, niezbyt lubiącym wysiłek fizyczny, co może przyczyniać się do zbyt szybkiego przyrostu masy ciała. Dlatego niezbędne jest podawanie od najmłodszego wieku takiej ilości pożywienia, która zapewni prawidłowy rozwój szczeniaka, jednocześnie nie powodując nadwagi. Prognozując ciężar ciała małego buldoga należy brać pod uwagę średni ciężar jego rodziców, w tym aspekcie oblicza się też jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Czym karmić buldoga francuskiego?
Dieta buldoga francuskiego musi uwzględniać elementy piramidy żywieniowej: białka, tłuszcze i węglowodany. Podstawowym źródłem białka jest mięso i podroby zwierząt rzeźnych lub dzikich, drobiu i ryb, a także jaja i biały ser. Białko powinno stanowić od 35 do 50 proc. wszystkich składników odżywczych w jedzeniu dla buldoga francuskiego. Mięso najlepiej podawać w postaci gotowanej.
Tłuszcze stanowią drugą pod względem ważności pozycję w żywieniu buldoga francuskiego, przy czym pierwszeństwo należy dać tłuszczom zwierzęcym, szczególnie z ryb morskich. W diecie buldoga francuskiego odpowiedni będzie olej z łososia, z kryla lub tran z wątroby dorsza. Przy naturalnym żywieniu buldoga francuskiego tłuszcze te stanowią doskonałe źródło witaminy A, D, E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – omega-3 i omega-6. Organizm sam ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z zewnątrz. Dieta dla buldoga francuskiego powinna zawierać 10-15 proc. tłuszczu, w zależności od wieku i kondycji psa.
Jedzenie dla buldoga francuskiego obejmuje także węglowodany, a ich źródłem są wypełniacze – ryż, płatki zbożowe i makaron. Kaszy, wbrew utartym stereotypom, nie powinno się podawać psom, które ich nie trawią. Wypełniacze stanowią około 10 proc. posiłku w diecie buldoga francuskiego.
Ostatnia grupa to warzywa i owoce. Pies może otrzymywać wszystkie warzywa korzeniowe w postaci gotowanej, a najwartościowszym z nich jest marchew. Warzywa również zawierają węglowodany, ponadto sole mineralne i witaminy, a także błonnik pokarmowy, regulujący perystaltykę jelit. Składają się na około 30 proc. tego, co je buldog francuski.
Gotowane jedzenie dla buldoga francuskiego
Wielu właścicieli preferuje naturalne żywienie buldoga francuskiego. Trudno odmówić racji ich argumentom; produkty są świeże i ze znanych źródeł, nie zawierają żadnych środków konserwujących, sztucznych barwników ani polepszaczy smaku. Kupując produkty do przyrządzania jedzenia dla buldoga francuskiego można nabyć ich więcej, ugotować i podzielić na porcje, a następnie je zamrozić.
Ile powinien jeść buldog francuski? To zależy od wieku, ciężaru ciała, kondycji i aktywności fizycznej. Przeciętna dobowa racja jedzenia gotowanego wynosi około 500 gramów, z czego 300 gramów powinno stanowić mięso lub inne źródło wysoko przyswajalnego białka. Mięso gotuje się w całości, w połowie gotowania dodaje się warzywa i po ugotowaniu studzi wszystko w wywarze. Po ostygnięciu i wyjęciu mięso i warzywa rozdrabnia się, wrzuca z powrotem do wywaru, ponownie zagotowuje i rozdziela do zamykanych pojemników razem z wywarem, po czym zamraża. Wypełniacz należy przygotowywać każdego dnia świeży. Ryby dzieli się na porcje i mrozi surowe. Po wrzuceniu zamrożonych do wrzątku wystarczy doprowadzić wodę ponownie do wrzenia, aby mięso straciło kolor surowizny.
Żywienie buldoga francuskiego, podobnie jak żywienie mopsa i innych ras brachycefalicznych ze skłonnościami do nadwagi, powinno uwzględniać wąskie gardło i grubą nasadę języka u tych psów. Jedzenie powinno być dobrze rozdrobnione, aby nie doszło do zadławienia, bowiem są to psy łapczywe.
Przysmaki dla buldoga francuskiego
Na pytanie, co jedzą buldogi francuskie, odpowiedź jest podobna jak na pytanie, czym karmić mopsa, bo są to rasy zbliżone pokrojowo i obie krótkokufe – wszystko, co się nadaje do jedzenia. Jednak w przypadku takich raz, jak buldog francuski, karmienie musi być przede wszystkim rozsądne. Jeżeli buldog francuski otrzymuje przysmaki np. jako nagrody podczas szkolenia, trzeba zredukować porcję jedzenia. Bilans energetyczny nie może przekraczać dziennej dawki, gdyż grozi to nadwagą.
W naturalnym karmieniu buldoga francuskiego przysmakiem w zasadzie może być wszystko. Mogą to być chrząstki, kawałki surowej wołowiny, jabłka, itp. Nie powinno się podawać produktów przetworzonych, jak wędliny, żółty ser, pasztety, itp. Zawierają one przyprawy i środki konserwujące, które są szkodliwe dla psiego żołądka.
Żywienie szczeniaka buldoga francuskiego
Dieta szczeniaka buldoga francuskiego, oprócz odpowiednich proporcji mięsa, warzyw i wypełniaczy, powinna uwzględniać witaminy i sole mineralne, zwłaszcza fosforan wapnia. Najlepiej, gdyby je zawierały również przysmaki dla szczeniaka. Preparaty witaminowo-wapniowe dobiera lekarz weterynarii w dawkach, odpowiednich do wieku szczeniaka. Jest to istotne w aspekcie rozwoju kośćca, który u buldoga francuskiego kształtuje się ostatecznie w wieku około 15 miesięcy.
Małemu szczeniakowi jedzenie podaje się 4 razy dziennie, następnie do około 9 miesięcy 3 razy. dopiero od 10. miesiąca życia można karmić 2 razy. Zarówno szczeniakom, jak i dorosłym psom, nie należy podawać jedzenia bezpośrednio po wysiłku, np. po zabawie lub szkoleniu. Nie wolno też dopuszczać do wysiłku bezpośrednio po jedzeniu, gdyż może to spowodować dolegliwości, a w skrajnych przypadkach groźny dla życia skręt żołądka.
Przysmakami dla szczeniaka buldoga francuskiego mogą być te same produkty, co dla dorosłego psa. Niezależnie od wieku i sposobu karmienia, buldog francuski, podobnie jak każdy inny pies, musi mieć stały dostęp do świeżej wody do picia.
Zostaw komentarz