Co jedzą west highland white terrier?
Nazwa tej rasy pochodzi od górzystego regionu na północy Szkocji. Tam właśnie został wyhodowany ten niewielki, biały terier, o typowym dla swojej grupy ras charakterze, dużej energii i żywotności. Potocznie zwany westie, jest dość popularny w całej Europie, w tym także w Polsce. Co je west highland white terrier?
Żywienie west highland white terriera
Westie mają spory apetyt i nie są specjalnie wybredne. Nie oznacza to jednak, że można im podawać wszystko. Przeciwnie – jedzenie dla west highland white terriera musi być wysokiej jakości, mieć odpowiedni skład i odznaczać się walorami smakowymi. Wprawdzie w sklepach zoologicznych, tak stacjonarnych, jak i internetowych, jest szeroki wybór karm, tak suchych, jak i mokrych, dla psów małych ras, jednak najlepszym rozwiązaniem jest domowe żywienie west highland white terriera.
Karmienie west highland white terriera nie różni się od karmienia psów innych ras. Pożywienie musi zawierać przede wszystkim mięso i podroby – łącznie około 60-70 proc. posiłku. Pozostałą jego część powinny stanowić warzywa i owoce. Westie nie jest psem pracującym, zatem nie są mu potrzebne dodatki energetyczne w postaci wypełniaczy, jak ryż czy makaron, a tym bardziej kasza. Mimo że ogólnie psy wszystkich ras żywione są podobnie, nie można w kwestii żywienia west highland white terriera kierować się wskazówkami dotyczącymi np. ras myśliwskich – nie będą dla westie odpowiednie porady np. jak karmić psa cocker spaniel. Natomiast niezbędny jest dodatek preparatów witaminowo-wapniowych. Przy żywieniu domowym suplementacja jest niezwykle istotna i należy ją stosować przez całe życie psa, oczywiście pod nadzorem lekarza weterynarii.
Dieta west highland white terriera
Głównym składnikiem posiłków westie jest mięso mięśniowe oraz podroby. Można podawać mięso wołowe, cielęce, jagnięce, drobiowe, królicze oraz ze zwierząt dzikich. Należy je kupować w zaufanych, sprawdzonych żródłach. Mięso porcjowane i paczkowane w marketach często bywa utrwalane za pomocą konserwantów, które mogą być szkodliwe dla przewodu pokarmowego psa. Dlatego najlepiej zaopatrywać się w mięso w rzeźniach lub w miejscach uboju gospodarczego, ewentualnie u zaprzyjaźnionego myśliwego. Warto kupić większą ilość mięsa, po ugotowaniu podzielić na porcje i zamrozić, a następnie sukcesywnie zużywać.
Gotuje się najpierw mięso mięśniowe razem z niektórymi podrobami, jak serca czy żołądki, które wymagają dłuższego czasu gotowania. W połowie gotowania dodaje się obrane warzywa korzeniowe – marchew, pietruszkę i seler. Gotowanie powinno odbywać się w małej ilości wody. Kiedy mięso i warzywa są miękkie, pozostawia się je w wywarze do ostygnięcia. Wątrobę kroi się na mniejsze kawałki i krótko obgotowuje, drobiową sparza się w całości.
Po ostygnięciu obiera się mięso z kości, które należy odrzucić, pozostawiając jedynie chrząstki i szpik z kości rurowatych. Obrane mięso, podroby, sparzoną osobno wątrobę i warzywa kroi się w kostkę około 1,5 cm, wkłada do garnka z wywarem i razem zagotowuje. Następnie całość, wraz z wywarem, rozkłada się do zamykanych pojemników i po ostudzeniu umieszcza w zamrażarce. Suplementy dodaje się za każdym razem do posiłku bezpośrednio przed podaniem. Można mieszać w jednym posiłku różne gatunki mięsa i podrobów.
Ważne w karmieniu west highland white terriera są tłuszcze, które podaje się świeże do każdego posiłku. Najlepiej przyswajalnymi tłuszczami są oleje z ryb lub tran. Zawierają one niezbędne kwasy omega-3 i omega-6, których organizm psa sam nie wytwarza i należy dostarczyć ich z zewnątrz. Ostatecznie można oleje te zastąpić olejem rzepakowym, który zawiera najwięcej tych kwasów spośród wszystkich olejów roślinnych.
Oprócz mięsa i podrobów bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego są ryby morskie. Można je również przechowywać w zamrażarce, ale w stanie surowym. Przed podaniem psu wystarczy kawałek zamrożonej ryby włożyć do wrzątku do momentu ścięcia się białka – nie gotować, po czym wyjąć łyżką cedzakową i starannie oddzielić wszystkie ości. Ryby podaje się podobnie jak mięso – z dodatkiem warzyw, tłuszczu i suplementów.
Dwa razy w tygodniu można podać psu jajko na miękko (białko całkowicie ścięte, żółtko płynne). Westie bardzo lubią też biały ser, który można wykorzystać jako smakołyk podczas szkolenia. Podobny użytek robi się z bananów; są to owoce gęste żywieniowo i zawierają wiele cennych substancji mineralnych.
Nie wolno podawać west highland white terrierowi kości, pozostałych po gotowaniu mięsa. Kości zmieniają swój skład pod wpływem gotowania i są dla psa szkodliwe. Dotyczy to w szczególności kości drobiowych, które rozpadają się na drzazgi i mogą przebić jelita, co stanowi zagrożenie dla życia psa.
Karmienie dorosłego west highland white terriera odbywa się dwa razy dziennie, rano i wieczorem, zawsze po spacerze. Niedojedzone resztki zabiera się, jedzenie nie może stać w misce. Natomiast pies musi mieć przez całą dobę dostęp do miski z wodą.
West highland white terrier – żywienie szczeniąt
Karmienie szczeniaka west highland white terriera, a właściwie jego dokarmianie, rozpoczyna się w 3-4. tygodniu życia. Szczenięta muszą być po pierwszym odrobaczeniu, które przeprowadza się w wieku 18-21 dni. Pierwszym posiłkiem szczeniaków poza mlekiem matki może być gotowana i przetarta cielęcina. Należy obserwować wypróżnienia szczeniaków i jeżeli nie ma żadnych niepożądanych efektów, można co 2-3 dni wprowadzać kolejny składnik do posiłku szczeniaków. Drugim po mięsie powinna być gotowana, roztarta marchew, wymieszana z mięsem na jednolitą masę w proporcji 60 proc. mięsa i 40 proc. marchwi.
Stopniowo wprowadza się następne składniki: inne gatunki mięsa, biały ser półtłusty, jajko na twardo. Nie podaje się małym szczeniętom surowych warzyw, które nie są trawione i mogą zaczopować jelita, co jest stanem bardzo groźnym dla życia. Można natomiast podawać rozgotowany ryż jako dodatek energetyczny dla rosnących szczeniaków, które z wiekiem stają się coraz bardziej ruchliwe. W przypadku małych szczeniąt można korzystać z porad żywienia innych ras, również pracujących myśliwskich, np. cocker spaniel – karmienie szczeniąt. Bardzo ważny jest dodatek suplementów witaminowych oraz fosforanu wapnia, który ma szczególne znaczenie dla rozwoju kośćca i uzębienia. Dawkowanie suplementów zaleci lekarz weterynarii.
Szczeniak w wieku 8 tygodni zjada 5 posiłków dziennie, jest po pierwszym szczepieniu i może zostać definitywnie odłączony od matki. Przeważnie jest to wiek, w którym szczeniaki trafiają do nowych domów. Nowy właściciel powinien otrzymać wyprawkę, a w niej pojemnik z jedzeniem, które otrzymywał w hodowli. Nowy właściciel może kontynuować ten sposób żywienia, może go też stopniowo zmienić.
Karmienie szczeniaka west highland white terrier odbywa się o stałych porach, zawsze z tej samej miski i w tym samym miejscu. Po odejściu szczeniaka od miski zabiera się ją, niezależnie czy została do końca opróżniona czy nie. Nie należy zostawiać jedzenia w misce, aby przyzwyczaić szczeniaka do regularnego jedzenia. Konsekwencja sprawi, że na dźwięk nakładania jedzenia do miski będzie przybiegał do kuchni z najdalszej części mieszkania.
Podobnie jak pies dorosły, szczeniak musi mieć stały dostęp do miski z wodą, którą należy codziennie zmieniać, aby nie zalegały w niej resztki jedzenia, które psują się i mogą spowodować rozstrój żołądka.
Zostaw komentarz