Co może jeść pies i szczeniak z naszego stołu
Natura ukształtowała psowate jako zwierzęta mięsożerne, świadczy o tym budowa ich przewodu pokarmowego. Mimo to pies, będąc zwierzęciem domowym, poprzez towarzyszenie człowiekowi od tysięcy lat, stał się wszystkożerny, choć wciąż mięso pozostaje podstawowym składnikiem jego pożywienia. Współczesne psy jedzą większość pokarmów spożywanych przez ludzi. Które z nich są dobre, a które niedobre dla psa?
Czy pies może jeść owoce?
Owoce są źródłem cukrów, soli mineralnych i witamin. Nie wszystkie jednak nadają się dla psa. Można podawać psu bez przeszkód jabłka i banany, choć tych ostatnich nie za dużo z uwagi na ich wysoką kaloryczność. Niewskazane są owoce pestkowe: czereśnie, wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, nektarynki. W pestkach znajduje się cyjanowodór – silnie trujący związek chemiczny, mogący wywołać wstrząs, zaburzenia oddychania i rozszerzenie źrenic, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci.
Nie należy podawać psom owoców cytrusowych – pomarańczy, mandarynek, pomelo. Są one drażniące dla przewodu pokarmowego, mogą spowodować bóle brzucha i wymioty. Niedozwolone są bakalie ze względu na ich konserwowanie dwutlenkiem siarki. Natomiast całkowicie zakazane są winogrona i rodzynki. Nie jest znana zawarta w nich substancja, która dość szybko może uśmiercić nawet dużego psa, prowadząc do niewydolności nerek.
Śmiertelnie niebezpieczne dla psa jest awokado. Zawiera persin – toksyczną substancję grzybobójczą. Jest ona nieszkodliwa dla człowieka, natomiast u psa prowadzi do uszkodzenia, a nawet martwicy mięśnia sercowego.
Czy pies może jeść warzywa?
Warzywa zawierają wiele wartościowych substancji odżywczych, w tym witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Podobnie jak w przypadku owoców, pies może jeść tylko wybrane. Najzdrowsze są:
- Marchew – zawierająca przeciwutleniacze, chroniące przed licznymi chorobami (w tym nowotworami), zawiera witaminę A i C. Można ją podawać gotowaną i surową do chrupania.
- Pietruszka – zarówno natka, jak i korzeń. Jest źródłem witamin z grupy B, także C i E oraz fosforu, potasu i magnezu, ma właściwości rozkurczające
- Seler – ma skład podobny do pietruszki, oczyszcza i wzmacnia organizm. Wykazuje działanie lekko moczopędne
- Burak ćwikłowy – to skarbnica witamin: A, B1 i C oraz magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu i kobaltu. Pies może jeść buraki gotowane i na surowo, ale nigdy konserwowe.
Najwięcej kontrowersji budzą ziemniaki, których podawanie psu ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Zdecydowanie pies nie powinien jeść ziemniaków surowych, ponieważ zawierają one silnie toksyczną solaninę. Pies może jeść ziemniaki gotowane pod postacią puree. Jednak należy je traktować jako wypełniacz. Więcej o tym w artykułach Ile powinien jeść pies i Jaką karmę wybrać dla psa. Solanina znajduje się również w pomidorach, dlatego pies może je jeść tylko wtedy, kiedy są bardzo dojrzałe i mocno czerwone.
Nie powinno się podawać psom warzyw kapustnych, z wyjątkiem niewielkich ilości kapusty kiszonej. Pozostałe kapustne są ciężkostrawne, podobnie strączkowe, za wyjątkiem niewielkich ilości zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast zakazane są warzywa cebulowe, w tym czosnek, które powodują bóle i wzdęcia, a zawarte w nich związki siarki są niebezpieczne dla zdrowia.
Czy pies może jeść słodycze?
Generalnie odpowiedź jest jedna – nie może. Pies, podobnie jak człowiek, szybko uzależnia się od cukru, który niekorzystnie wpływa na jego zdrowie. Cukier prowadzi do nadwagi i otyłości, z czasem cukrzycy, a ponadto bywa dla psa trujący.
Najbardziej niebezpieczna dla zdrowia i życia psa jest czekolada. Zawarta w niej teobromina (substancja znajdująca się w kakao), którą człowiek trawi łatwo, natomiast u psa jej metabolizm przebiega bardzo powoli, powodując nagromadzenie się teobrominy w organizmie. Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym jest ona bardziej groźna. U psów małych objawy występują znacznie szybciej niż u dużych. Są to głównie wymioty, biegunka, w późniejszym okresie drgawki i arytmia serca, a w zależności od przyjętej dawki – zatrzymanie akcji serca.
Ksylitol – cukier brzozowy, zawarty w wielu słodyczach dla ludzi, u psa bardzo szybko wchłaniany jest do krwiobiegu i powoduje gwałtowne uwalnianie się insuliny. W rezultacie poziom glukozy we krwi spada do poziomu zagrażającego życiu.
Jeżeli koniecznie chcemy „osłodzić” życie naszego psa, podajmy mu kawałek jabłka albo banana lub słodycze, specjalnie przeznaczone dla psów, zakupione w sklepie zoologicznym. Można od czasu do czasu podać psu do posiłku niewielką ilość miodu naturalnego.
Czy pies może jeść nabiał?
Pies może jeść niektóre produkty nabiałowe. Dobry dla psa jest twaróg – chudy lub półtłusty, kefir, zsiadłe mleko, jogurt naturalny i jaja – kurze lub przepiórcze. Niewskazane są sery żółte i pleśniowe z uwagi na dodatki konserwujące, a także jogurty smakowe ze względu na dodatek cukru. Nie należy podawać dorosłym psom świeżego mleka, ponieważ ich organizm nie wytwarza laktazy – enzymu rozkładającego białka mleka. Uwaga: białka te mogą uczulać.
Pies może jeść żółtko jajka ugotowane na twardo, półpłynne lub w stanie surowym, natomiast białko podajemy zawsze ścięte.
Zboża w diecie psa
Zboża są wypełniaczem, który zasadniczo nie jest niezbędny w diecie psa. Niemniej, wiele karm gotowych zawiera zboża i psy je jedzą. Rzecz w tym, że zboża bardzo często są silnymi alergenami, a u psa żywionego gotową karmą bardzo trudno zidentyfikować składnik uczulający, a to jest podstawowym założeniem diety eliminacyjnej. Więcej o alergii pokarmowej u psa i alergenach w artykule Dieta eliminacyjna u psa – na czym polega i jak ją stosować u psa.
Można oczywiście podawać psu zboża w przetworzonej postaci (np. makaronu), można też podawać ryż. Nie jest to jednak konieczne, jeżeli pies jest karmiony regularnie i otrzymuje zdrowe, naturalne i zbilansowane posiłki, a jego parametry zdrowotne są prawidłowe.
Poniższa tabela zawiera zestawienie składników pokarmowych zalecanych, dozwolonych, niewskazanych i zabronionych dla psa.
Grupa produktów | Zalecane | Dozwolone | Niewskazane | Zakazane | |
Mięso i jego przetwory, ryby | Mięso surowe – wołowina Pozostałe rodzaje mięsa – po ugotowaniu Ryby morskie | Chuda wieprzowina – wyłącznie po ugotowaniu Ryby słodkowodne Owoce morza Wątróbka drobiowa Wątróbka z innych zwierząt Inne podroby | Wędliny Pasztetowa Pasztety Kaszanka Kości (pozostałe) | Gotowane kości (wszelkie) Surowe niemielone kości drobiowe i z królika | |
Warzywa | Marchew (surowa – tylko psy dorosłe) Pietruszka – j.w. Seler – j.w. Buraki | Sałata Szpinak Ogórki kiszone Kapusta kiszona – surowa Ziemniaki gotowane Kalafior Brokuły Fasolka szparagowa Groszek zielony Pomidory – bez skórki Szparagi Dynia | Kapusta Brukselka Rzodkiewka Fasola Bób Kalarepa | Cebula Czosnek | |
Owoce | Jabłka banany | Maliny Truskawki Borówki (również amerykańskie) Ananas Melon Arbuz Gruszki | Bakalie Cytrusy: pomarańcze, mandarynki, pomelo Czereśnie Brzoskwinie Nektarynki | Winogrona Rodzynki Awokado | |
Orzechy, pestki | Pestki dyni – niesolone i nieprażone Pestki słonecznika – j.w. | Orzechy laskowe Pistacje Orzechy ziemne migdały | Orzechy makadamia Orzechy włoskie Orzeszki ziemne solone | ||
Nabiał i jaja | Jaja na miękko (białko całkowicie ścięte) Jajecznica na parze Żółtko surowe Ser biały (twaróg) Jogurt naturalny | Jaja na twardo Mleko zsiadłe kefir | Białko surowe Ser żółty Sery pleśniowe Mleko krowie świeże Masło Śmietana Jogurty smakowe Jajecznica smażona na tłuszczu | ||
Tłuszcze | Olej z łososia Tran | Olej roślinny tłoczony na zimno | Masło Smalec Łój Margaryna Miksy do smarowania | ||
Wypełniacze | Ryż, makaron | Kukurydza Płatki owsiane | Kasze: jaglana, jęczmienna, gryczana Chleb | ||
Inne | miód | Lody Oliwki Grzyby (w tym pieczarki) | Ksylitol Czekolada Kakao |
Zostaw komentarz