Mięso i produkty mięsne w diecie psa

Suche groszki i puszki wypełnione mokrą karmą często próbują skusić opiekunów etykietami o “dużej zawartości mięsa”. Te komunikaty nie są przypadkowe — w końcu dieta psa powinna bazować na proteinach. Warto jednak podkreślić, że nie każde mięso powinno pojawić się w psiej miseczce, a jego forma ma ogromne znaczenie dla zdrowia i samopoczucia PSIjaciela. Dlatego też w Piesotto kładziemy tak duży nacisk na najlepsze, regionalne i sprawdzone produkty.

Mięso to podstawa!

Mięso jest głównym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, produkcji enzymów i hormonów oraz do utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Białko jest fundamentem zdrowia pupila, zapewniając mu energię i witalność, a także wspierając prawidłowy rozwój mięśni i innych organów. Brak protein może prowadzić do niedoboru witaminy B12, do dłuższej rekonwalescencji po operacjach oraz do ubytku tkanki mięśniowej. 

Oprócz wysokowartościowego białka mięso dostarcza innych składników odżywczych, które są szczególnie ważne dla psiaków aktywnych. Mowa tu m.in. o glutaminie, kreatynie oraz niezbędnych makro- i mikroelementach (Donadelli i wsp. 2019).[1]

Mięso dostarcza także:

  • Tłuszcze: Dostarczają energii, pomagają wchłaniać witaminy i wspierają zdrową sierść.
  • Witaminy z grupy B: Wspierają funkcje metaboliczne i układ nerwowy.
  • Żelazo: Niezbędne dla produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen we krwi.
  • Makroelementy: Potas, magnez oraz sód.

Ile mięsa potrzebuje Twój psiak?

  • Szczenięta: Szczenięta potrzebują więcej białka do prawidłowego wzrostu i rozwoju, dlatego też mięso może więc stanowić około 30-50% ich diety.
  • Dorosłe psy: Dla dorosłych psów mięso powinno stanowić około 25-35% diety.
  • Psy starsze: Starsze psy mogą wymagać nieco mniej białka niż młodsze psy. Nadal jednak mięso powinno być integralną częścią ich diety, stanowiąc około 20-30%.

Jakie mięso podać do miseczki?

#1 Wołowina

Wołowina jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Doskonale więc sprawdzi się dla psów o wysokim poziomie aktywności fizycznej. Ponadto pomaga w budowie mięśni i wspiera ogólną kondycję organizmu. 

Często ten rodzaj protein uważany jest za komponent najbliższy dietom, które psy miałyby w naturalnym środowisku. 

#2 Kurczak

Kurczak jest łatwostrawny i niskokaloryczny, co czyni go idealnym dla psów z nadwagą lub problemami trawiennymi. Warto jednak podkreślić, że jest to także jeden z najpopularniejszych alergenów, wywołujących niestrawność oraz problemy skórne. Należy więc podawać go z dużą ostrożnością, a nawet — jeśli to możliwe — unikać w codziennej diecie. Zdecydowanie bezpieczniej jest wybierać inny drób — tj. kaczkę i indyka.

#3 Jagnięcina

Jagnięcina jest doskonałym źródłem białka i tłuszczów, a także żelaza i witaminy B12. Ze względu na swoją delikatność zalecana jest dla psów z alergiami pokarmowymi lub wrażliwym układem trawiennym. Jagnięcina wspiera zdrowie skóry, sierści i układu odpornościowego, dlatego też rekomendowana jest psim seniorom i… szczeniętom. 

#4 Indyk

Indyk, podobnie jak kurczak, jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Dostarcza wysokiej jakości białka oraz ważnych składników odżywczych, takich jak selen, który wspiera funkcje tarczycy i układu odpornościowego. Ponadto jest bogaty w aminokwasy, które są niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, dlatego też warto go podawać w procesie rekonwalescencji lub w przypadku stanów zapalnych trzustki. 

Czy wiesz, że…?

Psy na diecie mięsnej często mają zdrowszą sierść i skórę dzięki obecności niezbędnych kwasów tłuszczowych (Brown et al., 2018).

A co z surowym mięsem?

Dieta BARF (Biologically Appropriate Raw Food), która bazuje na surowym mięsie, wywołuje szereg dyskusji i spekulacji — zarówno wśród zwolenników, jak i przeciwników takiego menu. Dotychczasowe badania[1] wskazują, że surowe mięso, w porównaniu do mięsa poddanego obróbce cieplnej, faktycznie posiada więcej cennych substancji — tj. tauryny, kreatyny, koenzymu Q10 i niektórych witamin (Purchas i wsp. 2004, Purchas i wsp. 2006). Ponadto takie mięso jest lepiej trawione, niż mięso zawarte w suchych groszkach. Warto jednak podkreślić, że wraz z tymi zaletami pojawiają się też wady. Jednym z nich jest nadmiar wapnia — i to nawet 3-krotnie [1]. Ponadto stwierdzono przekroczenie zalecanego poziomu fosforu, który nierzadko powoduje przeciążenie nerek (Sekuła 2017).

Podawanie więc diety BARF bywa dość skomplikowane, wymaga wiedzy w zakresie żywienia zwierząt oraz dbałości o jak najlepszą jakość mięsa. 

Czy wiesz, że…?

Spożywanie surowego mięsa może prowadzić do zakażeń bakteriami takimi jak Salmonella czy E. coli. (Thompson et al., 2019).

Jakość ma znaczenie

Jakość składników ma ogromne znaczenie w żywieniu psiaków — nic bowiem nie zastąpi lokalnych warzyw i świeżego mięsa, które dba o właściwie cały, psi organizm.

Mięso o wysokiej jakości dostarcza niezbędnych aminokwasów, które są fundamentem dla budowy i regeneracji mięśni, tkanek oraz produkcji enzymów i hormonów. Proteiny te przyczyniają się bowiem do lśniącej sierści, a niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6 do zdrowej skóry.

Tanie produkty pochodzenia mięsnego mogą zawierać resztki pestycydów, antybiotyków czy hormonów, które mogą osłabiać układ odpornościowy psa, prowadząc do długotrwałych problemów zdrowotnych (w tym do alergii). Natomiast wysokiej jakości mięso jest lepiej wchłaniane, bezpieczniejsze, a także zawiera mniej szkodliwego tłuszczu i jest bardziej zbilansowane pod względem składników odżywczych. Jednym zdaniem: jakość się opłaca!

Czy wiesz, że…?

Mięso dostarcza niezbędnych makro- i mikroelementów, takich jak żelazo, cynk i selen, które wspierają zdrowy układ odpornościowy i ogólną witalność psa (Johnson & Smith, 2021).

[1]Breczko, K., & Biel, W. KOMERCYJNE MIESZANKI DLA PSÓW OPARTE NA SUROWCACH NIEPODDANYCH OBRÓBCE TERMICZNEJ. Pies w sporcie i rekreacji, 18.

kacmenc

Piesotto, miłośnik zwierząt...

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *