Piesotto – jedyna psia kuchnia w Polsce! Zobacz, czym różnimy się od Psiego Bufetu!
Wielokrotnie powtarzamy, że jesteśmy marką, która powstała z miłości do psich towarzyszy. Dlatego też w codziennej pracy korzystamy wyłącznie z najlepszych składników od lokalnych dostawców, przy okazji decydując się na gotowanie w domowy sposób — tak, aby połączyć doskonały smak i ogrom najcenniejszych składników odżywczych. Dzięki temu nasze poporcjowane i zbilansowane posiłki są naprawdę wyjątkowe – nie tylko na tle karm, dostępnych w supermarketach, ale także na tle innych, psich cateringów. Oto dowód, że nie rzucamy słów na wiatr!
O niezwykłości Piesotto słów parę
Dieta psa powinna bazować na proteinach – tj. na dobrze przyswajalnym mięsie, które jest źródłem białka, stanowiącego za podstawowy składnik krwi, limfy, związków aktywnych oraz mięśni. Normy żywieniowe FEDIAF wskazują, że minimalna zawartość białka dla psów dorosłych to 18%-21% w suchej masie. W Piesotto wzięliśmy sobie to do serca, dlatego też nasze jedzenie dostarcza 60-70% świeżego, ugotowanego mięsa z jagnięciny, ryby, indyka, kaczki lub wołowiny. Co więcej – receptura na bazie mięsa i warzyw gotowana jest wyłącznie w niskich temperaturach, a następnie jest szybko mrożona, aby zachować cenne wartości odżywcze i zmaksymalizować bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Proces ten odbywa się z pominięciem ekstrudowania (czyli metody przetwarzania, bazującej na wysokim ciśnieniu i wysokiej temperaturze) oraz sterylizowania w niklowych puszkach. Wszystko to pod opieką lekarzy weterynarii i specjalistów ds. żywienia!
Każda porcja tworzona jest na podstawie ankiety, dzięki której komponujemy wszystkie składniki odżywcze – w tym niezbędne minerały i witaminy. Przestrzegamy przy tym norm FEDIAF, które określają minimalne zapotrzebowanie na składniki odżywcze w psiej diecie. Jeśli producent nie spełnia tych norm, to stoi w obowiązku nazwania produktu mianem „karmy uzupełniającej”. To niestety nie zawsze ma miejsce, wprowadzając tym samym opiekunów w błąd.
Na dodatek karma Piesotto wygląda przepysznie! Przyglądając się miseczce, można dostrzec… kawałki warzyw, co z pewnością zachęci (i zaskoczy) niejednego opiekuna!
Piesotto vs. Psi Bufet
Na rynku, oprócz Piesotto, spotkać można także inny catering – Psi Bufet. Wielu naszych Klientów zastanawia się nad ich różnicami, dlatego też postanowiliśmy zebrać najważniejsze informacje, odpowiadając tym samym na pytanie: „Co wybrać, Piesotto czy Psi Bufet?”.
Oba cateringi oferują posiłki na bazie jakościowych składników. Trudno więc o wyższe bezpieczeństwo w kontekście codziennej diety. Podstawową różnicą na tym etapie jest kraj produkcji. W przypadku Piesotto — cały proces odbywa się w Polsce, podczas gdy Psi Bufet produkowany jest w Wielkiej Brytanii.
Co ważne — Piesotto gotuje psie dania w formie tradycyjnej, pakując i porcjując karmę do saszetek, a następnie mrożąc ją w sposób przemysłowy (tak, aby zapewnić najwyższe bezpieczeństwo żywności). Psi Bufet z kolei gotuje porcje w odmierzonych wcześniej saszetkach, który to proces w wielu przypadkach wzmaga wytrącanie się tłuszczu. Następnie produkt jest mrożony przemysłowo w Wielkiej Brytanii i transportowany do Polski, co wiąże się z wyzwaniami — np. koniecznością zachowania ciągu chłodniczego i zminimalizowania ryzyka rozmrożenia jedzenia (które nie nadaje się do ponownego zamrożenia!).
Składy pod lupą – mięso
Przejdźmy zatem płynnie do serca opisywanego tematu – tj. do składu. Przeglądając przepisy Piesotto, jak na dłoni widać wszystkie, zastosowane produkty. Ich rozkład na etykiecie spełnia warunki zgodne z R. 767/2009. W przypadku Psiego Bufetu nie możemy dostrzec składu na etykiecie, co może wprowadzać opiekuna w błąd – zwłaszcza jeśli wcześniej nie zagłębił się w szczegóły zamawianych dań.
To nijako pokrywa się z problemem zapisu składników pochodzenia mięsnego. Weźmy na warsztat danie z indykiem, pochodzące z obu tych cateringów.
- W Piesotto czytamy, że Delikatny Indyk zawiera: Indyk 60% (mięso z indyka 67%, wątroba z indyka 16%, bulion 10%, serce z indyka 7%), bataty, marchewka, szpinak, soczewica, olej rzepakowy, jabłko, seler, groszek, siemię̨ lniane, dodatek mineralno-witaminowy, drożdże browarnicze suszone.
- W Psim Bufecie natomiast znajduje się: Indyk Jakości Human-Grade (50%), Marchew, Bataty, Zielony Groszek, Kalafior, Czerwona Soczewica (Połówki), Czerwona Soczewica (Cała), Brokuł, Drożdże Browarnicze, Minerały, Szpinak, Mielone Siemię Lniane, Suszony Rozmaryn.
Porównując oba te posiłki, widzimy nie tylko większy udział składników mięsnych w pierwszej opcji (60% vs. 50%), ale także dostrzec w niej można dokładniejszy rozkład wszystkich produktów pochodzenia mięsnego – tj. procent wątroby, serca, mięsa z indyka, a także bulionu (oczywiście bez odpadów, UPPZ).
Należy jednak oddać, że w Psim Bufecie wybór mięs jest obszerniejszy — oprócz wspomnianego już indyka, zamówić można karmę z wołowiną, kurczakiem (który może być alergenem dla niektórych kudłaczy), jagnięciną, wieprzowiną, rybą, dziczyzną oraz kaczką (i kurczakiem).
Składy pod lupą — warzywa
Przyjrzyjmy się teraz warzywom, które są cennym źródłem węglowodanów — głównego źródła energii, niezbędnej do codziennych harców i zabawy — oraz włókna pokarmowego, koniecznego do prawidłowego funkcjonowania psich jelit.
W Piesotto wyselekcjonowaliśmy nie tylko warzywa pyszne, pochodzące od lokalnych rolników, ale także bezpieczne i bogate w najcenniejsze witaminy oraz minerały. Tak oto na czele listy znajdziesz batata, którego jest najwięcej i który jest cennym źródłem witaminy A, B oraz błonnika. Następnie w składzie znajduje się m.in. marchewka, szpinak oraz niskokaloryczny seler. Na końcu zwykle pojawia się groszek i/albo, jabłko, soczewica. Ta kolejność nie jest przypadkowa — zależy nam, aby każda receptura pozbawiona była składników wzdymających, ciężkostrawnych i wywołujących niepożądane dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
W Psim Bufecie oprócz marchewki, która jest na pierwszym miejscu oraz batatów – na drugim – spotkać można soczewicę, groszek, brokuły i kalafior, które (niestety) mogą wywoływać gazy u niektórych psiaków. Dodatkowo są to rośliny zawierające szereg związków antyodżywczych, np. zaburzających wchłanianie jodu.
Splitting w składzie
Warto w tym miejscu pochylić się także nad tzw. splittingiem – tj. sytuacji, gdy producent rozdziela ten sam produkt na dwa rodzaje. Zaobserwować to można w przypadku czerwonej soczewicy w Psim Bufecie (tj. Czerwona Soczewica (Połówki), Czerwona Soczewica (Cała)). W smaku „Kurczę Pieczone” obie te propozycje usytuowano odpowiednio na 4 i 5 pozycji składu. Gdyby zapisać ją pojedynczo — jej udział byłby wyższy i być może jej usytuowanie w składzie byłoby inne.
W obliczu powyższych informacji zawsze zdrowiej i bezpieczniej jest wybrać poporcjowane, świeże posiłki dla swoich PSIjaciół. To one nie tylko wyglądają i smakują lepiej niż suche groszki, ale także stanowią za podstawę zbilansowanej i zdrowej diety. To, który catering wybrać, pozostawiamy całkowicie w rękach świadomych opiekunów, którzy tak bardzo kochają swoich kudłatych kompanów!
Piesotto | Psi Bufet | |
---|---|---|
Kraj produkcji | Polska | Wielka Brytania |
Sposób produkcji | Gotowane w tradycyjny sposób, następnie pakowane i mrożone | Gotowanie we wcześniej odmierzonych saszetkach, następnie mrożone |
Ilość mięsa jakości human grade | 60-74% | 50% |
Składy produktów | Wypisane na etykiecie każdego produktu, zgodnie z R. 767/2009 | Brak składów na etykietach |
Splitting w składzie | Brak | Stosowany (np. w przypadku soczewicy) |
Możliwy alergen | Brak glutenu, kukurydzy, nabiału, soi i jajek | W niektórych przepisach pojawia się kurczak |
Zapis składu | Dokładny rozkład składu (np. Indyk 60% (mięso z indyka 67%, wątroba z indyka 16%, bulion 10%, serce z indyka 7%) | “Świeżo przygotowana kaczka i kurczak”, a nie “świeża kaczka i kurczak”. Brak informacji, w jakiej formie zostały zastosowane składniki mięsne w danej recepturze |
Formuła oparta na wiedzy dietetyka i specjalisty ds. żywienia | Tak | Tak |
Zastosowane mięsa | Kaczka, wołowina, ryby, indyk, jagnięcina | Wołowina, kurczak, indyk, jagnięcina, wieprzowina, ryby, dziczyzna, kaczka (z kurczakiem) |
Sposób gotowania | Gotowane w niskiej temperaturze | Gotowane w niskiej temperaturze |
Najczęstsze warzywo na pierwszym miejscu w składzie | Batat | Marchewka |
Inne, przykładowe warzywa/owoce w składzie | Dynia, szpinak, marchewka, seler, soczewica, groszek, jabłko | Ziemniaki, zielona fasolka szparagowa, kalafior, brokułu, soczewica, jarmuż |
Składniki roślinne | Pochodzące z lokalnych upraw, niewzdymające i bezpiecznego dla psiego brzuszka. Niska zawartość warzyw strączkowych | Dodatek np. kalafiora może powodować gazy. Niektóre zastosowane rośliny mają działania antyodżywcze (np. zaburzają wchłanianie jodu) |
Zboża | Brak | Brak |
Konserwanty, stabilizatory i barwniki | Brak | Brak |
Zostaw komentarz