Shar pei – żywienie
Ta chińska rasa została doskonale opisana w kraju swojego pochodzenia: Uszy jak muszelki, nos jak motyl, głowa jak melon, twarz pomarszczona jak u babci, szyja hipopotama, korpus jak u konia i nogi jak u smoka. A jak powinno wyglądać jedzenie shar pei?
Czym karmić psy rasy shar pei
Shar pei, jak każdy inny pies, jest drapieżnikiem, w związku z czym jego żołądek jest stosunkowo duży, a cały przewód pokarmowy – krótki. Rasa ta wymaga pożywienia wysokiej jakości. Do przygotowywania posiłków należy stosować produkty całkowicie naturalne, bez sztucznych barwników, polepszaczy smaku czy barwników. Jedzenie shar pei nie powinno też zawierać soi, która ma negatywny wpływ na jakość sierści.
Zapotrzebowanie psa rasy shar pei na składniki odżywcze uzależnione jest od jego ogólnej kondycji, wieku, płci, stanu zdrowia i aktywności fizycznej. Ze względu na jego niewielką potrzebę ruchu shar pei często są przekarmiane. Organizm nie jest w stanie spożytkować dostarczonej energii, która dość szybko zamienia się w tkankę tłuszczową. Nie należy do tego dopuszczać. Dlatego w żywieniu shar pei można bez obaw zrezygnować z wypełniaczy. Wystarczającą ilość węglowodanów zapewnią mięso, warzywa i owoce, które również je zawierają, choć w małych ilościach. Trzeba też uważnie dawkować smakołyki (np. podczas układania psa) pomiędzy posiłkami, aby nie doprowadzić do nadwagi. Orientacyjnie shar pei powinien jeść tyle, ile je buldog angielski.
Doświadczeni hodowcy twierdzą, że shar pei jest rasą uwielbiającą ryby. Mięso ryb, zwłaszcza morskich, jest bogatym źródłem pełnowartościowego, lekkostrawnego białka i można je podawać psu jako zamiennik mięsa – będzie stanowić dobre urozmaicenie jadłospisu. Musi być ono jednak krótko obgotowane (do ścięcia się), a ości starannie wybrane, aby nie spowodowały zadławienia lub przebicia przełyku. Dodatkowym bonusem, jaki daje mięso ryb morskich, są nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3 i omega-6, które muszą być dostarczane z zewnątrz, bowiem organizm sam ich nie wytwarza. Zwykle dostarczane są wraz z tłuszczami – olejem z łososia, rzepakowym lub tranem.
Mięso zwierząt rzeźnych jest podstawą żywienia shar pei. Należy kupować mięso średniotłuste, a do jedzenia dla shar pei nadaje się w zasadzie każdy gatunek mięsa: wołowina, cielęcina, jagnięcina, drób, królik, dziczyzna, konina. Jedynie wieprzowinę stosuje się oszczędnie i raczej chudą. Mięso musi być dobrze ugotowane (ale nie rozgotowane) w niewielkiej ilości wody, którą zachowuje się, gdyż zawiera ona cenne składniki odżywcze.
Również wartościowym pożywieniem są podroby, których jednak nie powinno być w jedzeniu więcej niż mięsa, nie mogą go też w pełni zastąpić. Serca, wątrobę, płuca i nerki dodaje się do mięsa mięśniowego w proporcji 3 części mięsa na 1 część podrobów. Kawałki gotowanej wątróbki są też doskonałym przysmakiem szkoleniowym.
Razem z mięsem gotuje się warzywa korzeniowe, dodawane kiedy mięso jest półmiękkie. Po ostygnięciu mięso i warzywa kroi się na kawałki odpowiedniej dla psa wielkości, wrzuca z powrotem do rosołu, jeszcze raz zagotowuje i studzi, a następnie rozkłada się zawartość garnka do zamykanych pojemników, które wędrują do zamrażarki. Przygotowując posiłek dla psa, po rozmrożeniu pojemnika z jedzeniem dodaje się do niego suplementy witaminowo-mineralne i inne dodatki, np. liściaste warzywa zielone, które podaje się zawsze na surowo.
W stanie surowym podaje się także owoce: jabłka, truskawki, melony, arbuz. Uwaga na banany: są to owoce wartościowe, ale tzw. gęste żywieniowo i dość kaloryczne, więc nie należy ich podawać zbyt często. Pojedyncze kawałki owoców spełniają również funkcje smakołyków.
Ważne: w żywieniu gotowanym shar pei nie stosuje się kości, które po ugotowaniu zmieniają swoją strukturę i mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a niekiedy życia psa.
Kupując mięso dla shar pei należy unikać oznaczonego jako „mięso dla psów”. Są to zazwyczaj okrawki nie tylko z mięsa, ale także końcówki wędlin, pasztetowej czy kaszanki, często bardzo niskiej jakości, pełne przypraw i konserwantów. Mięso powinno pochodzić wyłącznie ze sprawdzonych źródeł.
Posiłek podaje się psu po powrocie ze spaceru, aby mógł bezpośrednio po jedzeniu położyć się i odpocząć. Nie wyprowadza się shar pei na dwór z pełnym żołądkiem.
Czym karmić szczeniaki shar pei
Szczeniak shar pei powinien być żywiony podobnie jak szczeniak buldog angielski, dieta którego również może być układana z minimalnym udziałem wypełniaczy. Jak już wspomniano, dorosły pies nie musi ich otrzymywać w ogóle; szczeniaki mają większe zapotrzebowanie na energię i rosną, zatem węglowodany są im potrzebne.
Generalnie szczeniak shar pei je to samo, co pies dorosły, z bardzo niewielkim dodatkiem ryżu. Jako pokarm uzupełniający można mu podawać biały ser, jogurt i jaja ugotowane na półmiękko – białko całkowicie ścięte, żółtko płynne.
Szczeniak do 3 miesięcy życia otrzymuje 4-5 posiłków dziennie, do 6 miesięcy – 3-4 posiłki, od 7 do 9 miesięcy – 3 posiłki. Począwszy od 10. miesiąca życia szczeniaka karmi się jak psa dorosłego. Do posiłku szczenięcia należy dodawać preparaty witaminowe i wapniowe. Ważny jest fosforan wapnia, który stymuluje wzrost i rozwój kośćca, a także ma istotny wpływ na zdrowe uzębienie stałe. Wymiana zębów u szczeniaka shar pei odbywa się pomiędzy 4. a 7. miesiącem życia.
Posiłki powinno się podawać na wysokości klatki piersiowej, najlepsza jest do tego miska na stojaku. W handlu są dostępne stojaki podwójne, na miskę z jedzeniem oraz drugą – z wodą. Szczeniaka karmi się o stałych porach, a miskę zabiera się po około 10 minutach, nawet jeżeli nie wszystko zostało zjedzone. Chodzi o to, aby wyrobić u psa nawyk regularnego jedzenia. Pozostawianie pożywienia w misce „na później” zakłóca pracę przewodu pokarmowego, ponadto właściciel traci kontrolę nad ilością zjadanego pokarmu i suplementów.
Zostaw komentarz